Atelier
In de werkplaats (of atelier) vindt naast nieuwbouw van violen en altviolen, ook reparatie plaats. Ook worden hier afgeleide werkzaamheden, die met hout te maken hebben uitgevoerd, zoals het maken van natuurgetrouwe miniaturen, kleine viooltjes of cello's. Alles tot in detail nagebouwd inclusief zangbalk en stapel! Op de foto's hieronder ziet men een miniatuurviooltje (corpusgrootte 10,8 cm) liggend tegen de krans van een in aanbouw zijnde altviool.
Familiewerk
Toen mijn kleinzoon van bijna drie veel interesse vertoonde in violen, besloot ik voor hem een 1/8-viooltje te bouwen.
1/8 viool
Omdat geen bestaande tekening voor een 1/8-viool beschikbaar was, moest deze worden geconstrueerd met passer en liniaal. Voor de constructie werd de verdeling volgens 'De Gulden snede' toegepast. Eenmaal een tekening van de contouren, dan kan die worden overgebracht op een binnenmal en kan met de bouw worden begonnen. Op deze manier is iedere gewenste afmeting te construeren.
Een andere mogelijkheid is om de tekening van bijvoorbeeld een 4/4-instrument met behulp van een kopieermachine met de gewenste factor te verkleinen. Echter, niet alle kopieerapparaten verkleinen lineair, zodat goed moet worden nagemeten of in beide richtingen met de juiste factor werd verkleind.
Snel aan de slag met een nieuwe mal en hout. Dit instrument kwam gereed in augustus 2009 en werd in het begin regelmatig bespeeld. Hij vindt voetbal tóch interessanter en het viooltje ligt nu uit te rusten.
Werkruimte
Mijn werkruimte heeft niet de afmetingen van een grote zaal. Gelukkig maar, want je moet het ook allemaal maar schoon zien te houden. En als je ogenschijnlijk genoeg ruimte hebt wordt die ook opgevuld, met van alles en nog wat. Een wat kleinere ruimte is nu eenmaal eenvoudiger op orde te houden dan een grotere.
Het klinkt misschien vreemd, maar een werkplaats kan ook te véél licht hebben, dat wil zeggen licht wat van meerdere kanten komt kan een nadeel zijn. Het is vaak gewenst om licht te hebben wat juist van één kant komt, zodat schaduwen gezien kunnen worden tijdens het werken aan de bladen bijvoorbeeld. Op die manier worden oneffenheden aan het oppervlak snel opgemerkt. Daarom is een soort bureaulamp die in iedere gewenste richting gedraaid kan worden een goede investering.
Nog een indruk:
Een aantal van deze instrumenten wachten geduldig op hun nieuwe eigenaar. Op de voorgrond de 1/2 viool uit 1989. Anderen zijn na reparatie weer gereed om bespeeld te worden.