You are using a very old version of Microsoft Internet Explorer. Please update your browser. Click here to update.

Oosterhof Vioolbouw

Contact | StrijkersForum.nl

Handgemaakte violen door Frits Oosterhof… OF Oosterhof Vioolbouw

Over Frits Oosterhof

Ik raakte al op vroege leeftijd geïnteresseerd in muziek. Op 7-jarige leeftijd Zo is 't begonnen! copystartte ikj in Groningen aan de muziekschool met blokfluitles. Na een jaar was de uitdaging verdwenen, het moest iets moeilijkers worden: viool spelen! Eerst in een groepje van vier, daarna per twee, maar binnen een jaar werd er individuele les ontvangen. Vanaf dat moment werd de viool een belangrijk bestanddeel van mijn leven. Ik nam deel aan het jeugdorkest in Groningen (Jeugd & Muziek, Ru Sevenhuysen), gelegenheidsorkesten, operetteorkesten met vele uitvoeringen als solist of als duo met zijn broer, die ook viool speelde.
Op twaalfjarige leeftijd kreeg ik een Duits boek over vioolbouw onder ogen (Die Kunst des Geigenbaues auteur Otto Möckel), wat mij dermate fascineerde dat toen besloot later violen te gaan bouwen.

 

De bouw van ieder instrument is uniek, omdat steeds weer een ander stuk hout wordt gebruikt. Het kopiëren van diktes, dikteverdelingen en welvingspatronen van de bladen van beroemde instrumenten geeft daarom geen zekerheid wanneer dat wordt gedaan om de klank te willen kopiëren. Ook zal het nabouwen met de grootste nauwkeurigheid, slechts leiden tot een zeer goede kopie van het model, niet van de klank! Het enige wat helpt de gewenste klank te realiseren is kennis, ervaring en oog voor de schoonheid van de lijnen, het ontwerp. 

Ten opzichte van de viool zijn er bij de bouw van altviolen meer vrijheidsgraden, waardoor dit instrument zich uitstekend leent voor het uitwerken van ideeën.


Naast vioolbouwer, violist, organist en componist ben ik tevens eigenaar van StrijkersForum, een discussieforum (in het Nederlands) over alles wat met een strijkinstrument te maken heeft.